Ciasta świąteczne – sprawdzone i efektowne
Święta to ten moment w roku, kiedy dom pachnie przyprawami korzennymi, a na stole pojawiają się ciasta wyjątkowe. Takie które są odświętne, czasem nieco bardziej pracochłonne, ale przepyszne i na bogato. Ciasta, do których chce się wracać. Przygotowałam dla Was zbiór przepisów na ciasta świąteczne, które najlepiej sprawdzają się w mojej kuchni – zarówno te pieczone „od zawsze”, jak i inne bogate, warstwowe wypieki, idealne na wyjątkowe okazje.
Potraktuj ten wpis jako świąteczną ściągę, do której warto wrócić przed Bożym Narodzeniem (i nie tylko).
Moje 4 najczęściej pieczone ciasta świąteczne
W całym zestawieniu, które zawiera aż 50 pomysłów, 4 pierwsze propozycje to ciasta, które goszczą u mnie niemal co roku. Są sprawdzone, lubiane przez rodzinę i gości, może trochę czasochłonne, ale nie wymagają jakichś mega skomplikowanych technik.
To idealne propozycje, jeśli cenisz tradycję, nie chcesz eksperymentować w ostatniej chwili, albo zależy Ci na pewnym efekcie. Tradycyjny makowiec, przepyszny piernik drożdżowy, sernik z kulkami orzechowymi oraz Łącki przekładaniec. Każde z tych ciast jest moim pewnikiem i polecam Ci je z całego serca.
Świąteczne warstwowce „na bogato”
Druga część zestawienia to efektowne, warstwowe ciasta, które robią wrażenie już od pierwszego spojrzenia. Ciasto Prince Polo, Pani Dulska, ciasto z wiśnią i oreo, Szyszkowy Król czy makowiec japoński w biszkopcie to tylko kilka propozycji wartych uwagi. To właśnie te wypieki najczęściej pojawiają się na świątecznych stołach, kiedy chcemy przygotować coś naprawdę wyjątkowego.
Znajdziesz tu ciasta idealne na święta i większe rodzinne spotkania, świetne do krojenia w równe porcje, doskonałe jako „ciasto reprezentacyjne”
To propozycje dla tych, którzy lubią wypieki z efektem „wow”, nie boją się kilku etapów przygotowania, czy po prostu chcą postawić na coś bardziej eleganckiego.
Jak korzystać z tego zestawienia?
Wpis zawiera nazwę ciasta oraz jego zdjęcie. Oba elementy są klikalne i przenoszą do konkretnego przepisu. Wystarczy kliknąć w zdjęcie lub nazwę, która Cię zainteresuje, a zostaniesz przekierowany do przepisu.
Jeśli pieczesz na święta kilka ciast, warto połączyć klasykę z jakimś warstwowcem. Wybierz przepis np na makowca i ciasto, które jest wysokie i z łatwością pokroisz go na porcje. Jeśli lubisz planować i piec wcześniej, wybieraj najpierw ciasta, które dobrze znoszą przechowywanie (np miodowniki).
Zapisz ten wpis na później
Ten wpis być może będzie aktualizowany o kolejne linki do przepisów, warto zapisać go w zakładkach lub wrócić do niego przed świętami. Mam nadzieję, że pomoże Ci skompletować idealny zestaw ciast świątecznych, dopasowany do Twojego czasu, umiejętności i gustu.


Łącki przekładaniec siostry Anastazji




Miodownik z masą grysikową i orzechami

Miodownik z kajmakiem i mlekiem w proszku





Rafaello Śniegowe siostry Anastazji




Ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami

Biszkopt z wiśnią i oreo

Brzoskwiniowa Dama z białą czekoladą


Biszkopt orzechowy z masą chałwową i brzoskwiniami

Ciasto czekoladowe z serem i brzoskwiniami

Sernik budyniowy z brzoskwiniami

Serniczek kawowy na biszkopcie

Sernik budyniowowo-białkowy na kruchym cieście




Ciasto z suszonymi śliwkami i bezą

Biszkopt z masą budyniową i kremem kawowym




Słodka Pokusa z ryżem preparowanym



Biszkopt kakaowy z krakersami i masą kajmakową


Ciasto biszkoptowo-orzechowe z masą kawową



Trójkolorowy siostry Anastazji

Ciasto kokosowo-orzechowe z kremem budyniowym

Ciasto biszkoptowo-kokosowe z masą kawową





Czekoladowo-herbatnikowy zawrót głowy

Snickers z mlekiem w proszku – bez pieczenia

Kawowy budyniowiec z galaretką













