Sernik z kulkami orzechowymi
Sernik z kulkami orzechowymi to niepowtarzalne ciasto pochodzące z książki „100 nowych ciast” siostry Anastazji. Robiłam je wielokrotnie, na różnych etapach mojej „wprawy kulinarnej”. I choć mam wrażenie, że wizualnie za każdym razem wychodziło mi nieco inaczej, to pamiętam, że zawsze, ZAWSZE byłam zachwycona smakiem:) Ciasto jest wysokie, podzielne, dlatego nada się na różnego rodzaju święta czy uroczystości. Polecam bardzo:)

Biszkopt kakaowy: (pieczemy 2 takie biszkopty)
- 3 jajka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki oleju
Masa serowa:
- 750 g twarogu z wiaderka
- 100 g masła
- 250 g cukru pudru
- 8 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy
Kulki orzechowe:
- 300 g orzechów włoskich
- 1- 1 i 1/3 szkl. kwaśnej śmietany
- 3-4 łyżki cukry pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 200 g masła
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżeczki mielonych orzechów
- cukier puder do smaku
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy do połączenia. Wlewamy olej, miksujemy krótko. Na sam koniec w 2 partiach wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy dwa takie biszkopty.
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puch. Dodajemy żółtka oraz ser i proszek budyniowy z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
W szklanej lub metalowej dużej misie ubijamy na sztywno białka. Delikatnie łączymy z masą serową.
Do miski przekładamy zmielone orzechy, dodajemy 1 szklankę kwaśnej śmietany, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Powinniśmy otrzymać w miarę zwartą masę (w razie potrzeby dodajemy jeszcze 1 łyżkę kwaśnej śmietany). Formujemy niewielkie kulki.
Połowę przygotowanej wcześniej masy serowej wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na masie układamy kulki orzechowe. Następnie wylewamy resztę serowej masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku
Kawę rozpuszczalną zalewamy kilkoma łyżkami gorącej, nie wrzącej wody. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy cukier puder do smaku. Następnie wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną kawę oraz mielone orzechy. Miksujemy tylko do połączenia.
Na jednym z biszkoptów rozprowadzamy połowę masy, dajemy wkładkę serową z kulkami orzechowymi. Rozprowadzamy resztę masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch możemy udekorować polewą czekoladową.
Na sam wierzch rozpuściłam 100 g czekolady mlecznej z 1 łyżeczką oleju kokosowego.



Sernik wygląda imponująco, kiedyś wrócę do tego przepisu, narazie mam dużo do nadrobienia wśród własnych:)
Dziękuję 🙂
Znam to, tyle przepisów czeka w kolejce do wypróbowania, że czasem aż nie wiadomo co zrobić 😉
Fajnie wygląda tylko nie ma napisane ile piec i w jakiej temperaturze
Jest wszystko napisane, proszę dokładnie przeczytać 😉
Czy przekładając wkładkę serową na biszkopt nie rozwali się? Kiedy ją najlepiej zrobić?
Sernik można upiec dzień wcześniej, aby całkowicie przestygnął. Nie powinno się nic rozwalić przy przekładaniu, warto jednak wyjmując ciasto z blachy, podkłożyć pod spód całą rękę (nie wiem jak to wytłumaczyć, ale chodzi o to, by przy zdejmowaniu papieru, ciasto miało podparcie na całej długości).
Naprawdę piękny 🙂
Dziękuję 🙂 bardzo go lubię.
Wierzę 🙂
Witam, czy mozna upiec sam sernik bez ciasta biszkoptowego?
Oczywiście, aczkolwiek ciasto będzie niższe i jednak zarówno biszkopt, jak i masa oraz ta serowa wkładka komponują się najlepiej jako całość:)
Bardzo apetyczne ciasto! Postaram się je upiec.
Cieszę się bardzo 🙂 Polecam!
Super ciacho !
Z przepisami siostry Anastazji mam ten problem, że one zwykle są bardzo czasochłonne. Tutaj też trochę z tym roboty. No ale, bez pracy nie ma…sernika;) Dzięki za przepis, może uda mi się go wykorzystać na święta:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
To prawda i dlatego u mnie te przepisy mają wzięcie głównie w okresie świątecznym czy przy okazji jakichś większych uroczystości rodzinnych 🙂 Wtedy właśnie na stole powinno znaleźć się coś…. odświętnego właśnie, takiego super-ekstra 🙂
Można odrazu upiec biszkopt w 30 minut a później go przekroić na pół
Mogę rozpuścić mleczną czekoladę zorzechami na wierzch i troche z masłem
A nie lepiej mleczna czekolada i posypać posiekanymi orzechami? Ta z orzechami może się źle rozprowadzać na cieście (tak mi się przynajmniej wydaje, że orzechy mogą trochę „haczyć”).
Czy podane składniki są na jeden biszkopt?
Tak.