Makowiec w biszkopcie

Jeżeli nie masz jeszcze pomysłu co upiec na Święta, to zapewniam Cię, że moja dzisiejsza propozycja idealnie nada się jako świąteczne ciasto.

Pomiędzy dwoma warstwami cienkiego, jasnego biszkoptu znalazła się maślana masa na kwaśnej śmietanie oraz wkładka makowa. Wykorzystałam do niej przepis na makowiec japoński, zwany też inaczej jako makowiec z jabłkami. Kto raz go próbował, wie, że jest to jedno z najbardziej wilgotnych ciast makowych. Po prostu pyszne.

Całościowo ciasto wychodzi dosyć wysokie, a przez to bardzo podzielne. Idealnie nada się na Święta, czy różnego rodzaju uroczystości.

Myślę też, że można tutaj szaleć z masami i za każdym razem przygotowywać inną – tą, którą ja zaproponowałam, budyniową, czy nawet grysikową. Każda będzie super pasować!

Makowiec z jabłkami:

  • 300 g mielonego maku
  • 3-3,5 szkl. mleka
  • 250-300 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 80 g kaszy manny
  • 3 większe jabłka
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt – pieczemy 2 takie biszkopty:

  • 3 jajka
  • 3 lekko kopiaste łyżki mąki
  • 2-3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g masła
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • 250-260 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)

Polewa:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%

Makowiec

Mielony mak zalewamy w garnku mlekiem (do przykrycia), powoli doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na najmniejszej możliwej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 30 minut (innym sposobem jest zagotowanie mleka, gorącym zalanie maku i odstawienie, pod przykryciem na 30 minut). Studzimy. Przekładamy na sito i dokładnie odciskamy (można też przełożyć na gazę lub czystą ściereczkę i dokładnie odcisnąć).

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Dodajemy żółtka, a następnie starte na tarce obrane jabłka (jeśli są mocno soczyste, należy odcisnąć nadmiar soków), kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz przygotowany wcześniej mak.

Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Łączymy z masą makową. Wykładamy na blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13-15 minut.

W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt.

Masa:

Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch. Pod koniec dodajemy po 1 łyżce kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej).

Składanie:

Na jednym blacie biszkoptowym rozprowadzamy połowę kremu. Dajemy ciasto makowe. Wykładamy pozostały krem, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem.

Wierzch dekorujemy polewą.

Polewa:

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.

Masło roztapiamy wraz z cukrem i kakao. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Następnie dodajemy po 1 łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy do połączenia. Polewę odstawiamy na kilka minut, aż zacznie tężeć, wylewamy na wierzch ciasta.