Ciasto z czekoladowym kremem

Jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje.

Jest dość słodkie. Mocno czekoladowe.

Najlepiej smakuje schłodzone.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Krem czekoladowy:

  • 2 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru do smaku
  • 2x śmietan-fix lub 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • kakao

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy z pianą jajeczną, delikatnie mieszając szpatułką.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25-30 minut.


Z mleka odlewamy 3/4 szklanki, rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.

Gorzką czekoladę drobno siekamy lub trzemy na tarce.

Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 1 łyżką śmietanki.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę mleczną oraz startą czekoladę gorzką. Miksujemy do połączenia.


Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy śmietan-fixy lub rozpuszczoną żelatynę.


Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty. Przekładamy je kremem czekoladowym. Na wierzchu rozprowadzamy masę śmietanową. Oprószamy gorzkim kakao.