Ciasto biszkoptowo-kokosowe z masą kawową

Nie mam głowy do wymyślania nazw ciast. Tym bardziej, że pod wieloma z nich kryją się już inne ciasta, składające się z innych smaków, co w późniejszym wyszukiwaniu w google może być mylące. Chyba najłatwiej jest mi podawać takie opisowe nazwy, więc niech zostanie, że dzisiejsze ciasto, to ciasto biszkoptowo-kokosowe z masą kawową.

Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto warstwowe. Składa się z kakaowego biszkoptu, wkładki kokosowej oraz budyniowej masy przygotowanej z dodatkiem kawy. Ja wykorzystałam zbożową kawę o smaku karmelowym. Masa wyszła wyśmienita. Całe ciasto zresztą wyszło bardzo smaczne.

Polecam na szczególne okazje, Święta, jak i bez okazji, jako ciasto na niedzielę, do kawki 🙂

Biszkopt kakaowy:

  • 8 jajek
  • 200 g cukru kryształu (1 szkl.)
  • 2 łyżki oleju
  • 110 g mąki pszennej (niepełna szkl.)
  • 2 lekko kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:

  • 5 białek
  • 200 g drobnego cukru (1 szkl.)
  • 150-160 g wiórek kokosowych (u mnie takie dość drobne)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 2 szkl. mleka (500 ml)
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego – opcjonalnie
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kawy zbożowej (u mnie karmelowa)

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec po 1 łyżce cukru. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką do połączenia. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty.

Ciasto kokosowe:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie wsypujemy kokos wymieszany z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut.

Masa budyniowa:

Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Łączymy go z proszkiem budyniowym, mąką oraz żółtkami i kawą zbożową, mieszamy dokładnie do połączenia.

Pozostałe mleko (1 i 1/2 szklanki) wraz z cukrem i cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną wcześniej budyniową mieszankę i stale mieszając gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy, przykrywając powierzchnię budyniu folią spożywczą (musi się stykać z budyniem).

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń, miksujemy do połączenia.

Składanie ciasta;

Na jednym blacie biszkoptowym rozprowadzamy połowę masy. Dajemy ciasto kokosowe. Rozprowadzamy resztę masy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wierzch dekorujemy dowolną, ulubioną polewą.

U mnie polewa:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 65 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 110 g mleka
  • 40 g masła

Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody,mieszamy do połączenia, odstawiamy aż napęcznieje.

W małym rondelku umieszczamy mleko, masło, cukier oraz kakao, podgrzewamy aż składniki się połączą (nie gotujemy). Do ciepłej masy dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do stężenia. Tężejącą polewę wylewamy na wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać wiórkami kokosowymi.