Ciasto „Kawowe domino”

Jakiś czas temu na portalu Przyślij Przepis zobaczyłam takie oto ciacho i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Wszelkie wypieki z kawą w roli głównej to coś, co baaaardzo lubię, więc i co do tego ciasta miałam wielkie oczekiwania. Coś niecoś pozmieniałam i wyszło z tego przepyszne ciacho o kawowym aromacie. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem kawy, „Kawowe Domino” powinno przypaść Wam do gustu.

Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, masy serowej z mlekiem w proszku, zatopionych w niej biszkoptów nasączonymi kawą oraz kawowej pianki.

Ja jestem z tego ciasta bardzo zadowolona. Jedyne co, to biszkopty nasączyłam chyba zbyt mocno i wizualnie nie prezentowały się najlepiej, za to smakowały mocno kawowo i to było super!

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 85 g drobnego cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • około 13 g ciemnego kakao
  • 1 łyżka rumu lub zimnej wody
  • 2 łyżki oleju

Masa serowa:

  • 200 g miękkiego masła
  • 750 g gęstego twarogu sernikowego (u mnie Wieluń)
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru pudru + opcjonalnie do smaku
  • 120 g mleka w proszku
  • 12 g żelatyny

Nasącz:

  • 1 – 1 i 1/3 szkl. wody
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema
  • 1 łyżeczka cukru

Pianka kawowa:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema
  • cukier puder do smaku (u mnie 4-5 łyżek)
  • 1 lekko kopiasta łyżka żelatyny (około 12 g)

Dodatkowo:

  • 2 op. małych okrągłych biszkoptów
  • czekolada do dekoracji

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy drobny cukier. Kolejno dodajemy po 1 żółtku, a następnie wlewamy rum/wodę oraz olej, miksujemy chwilę. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao, mieszamy szpatułką. Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-18 minut. Studzimy.


Żółtka wraz z cukrem miksujemy w kąpieli wodnej tak długo, aż otrzymamy jasną i dosyć gęstą masę (naczynie ze składnikami stawiamy na garnku z niewielką ilością lekko gotującej się wody – woda ma tylko delikatnie bulgotać, gotujemy na bardzo małym ogniu, cały czas miksując przez kilka minut – u mnie około 7-10). Odstawiamy do przestudzenia.

Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzoną masę żółtkową, twaróg oraz mleko w proszku. W razie potrzeby dodajemy jeszcze kilka łyżek cukru pudru, do smaku. Żelatynę podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia. Na koniec 1 łyżkę powstałej masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Mieszamy, wlewamy do reszty składników i miksujemy do połączenia.

Masę serową wykładamy na przestudzony biszkopt, wyrównujemy.


Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie zanurzamy w niej (dosłownie na sekundę) biszkopty i układamy, jeden obok drugiego, pod lekkim skosem na masie serowej.


Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika (pod koniec ubijania śmietany), tylko do rozpuszczenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia. Łyżkę masy łączymy z rozpuszczoną żelatyną, a kiedy ładnie się połączy (bez żadnych grudek), dodajemy ją do całej masy i miksujemy chwilę (w przypadku, gdy powstaną grudki należy ponownie pogrzać ja na malutkim ogniu).

Masę śmietanową wykładamy na wierzch ciasta. Odstawiamy do schłodzenia.

Wierzch dekorujemy tartą czekoladą.

Inspiracja: www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-kawowe-domino-z-kremem-serowym-biszkoptami-i-kawowa-pianka