Ciasto ucierane z twarogowo-migdałowymi kleksami i masą budyniową
Ucierane ciasto z migdałowo-twarogowym twistem. Pyszne. Na wierzch zdecydowałam się przygotować masę budyniową w dosyć ciekawej wersji, a mianowicie z dodatkiem rozpuszczonej w gorącym budyniu galaretki. Co prawda liczyłam na nieco intensywniejszy kolor, ale smakiem i konsystencją się nie zawiodłam.
Ciasto jest bardzo smaczne. Nie przesłodzone. Najlepiej smakuje pokrojone na cienkie kawałki.
Masę twarogowo-migdałową należy wykonać w pierwszej kolejności i odstawić ją na jakiś czas, by nabrała nieco bardziej zwartej konsystencji.
Warstwa serowo-migdałowa:
- 300 g twarogu kanapkowo-sernikowego
- 5 łyżek drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 jajka
- 120 g mąki migdałowej
- 3-4 lekko kopiaste łyżki kaszki manny
Ciasto:
- 250 g masła
- 180 g cukru pudru
- 300 g mąki tortowej
- 6 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki mleka, w temp. pokojowej
- 1 lekko kopiasta łyżka kakao
- 50 ml mocnej kawy
Krem budyniowy:
- 3 i 1/3 szkl. mleka
- 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 op. galaretki, u mnie pomarańczowa
Warstwa twarogowo-migdałowa:
Twaróg mieszamy z jajkami, cukrem, mąką migdałową, kaszą manną oraz ekstraktem. Masę odstawiamy na co najmniej 30-40 minut (z czasem robi się nieco bardziej zwarta).
Ciasto ucierane:
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy po 1 żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko w temperaturze pokojowej (mąkę dodajemy na początku i na końcu). Nie miksujemy dłużej, niż jest to konieczne – tylko do połączenia. Na koniec masę łączymy z ubitymi na sztywno białkami.
Masę dzielimy na 2 części w stosunku 3/4 i 1/4. Mniejszą część łączymy z kakao oraz przestudzoną kawą (jeżeli masa wyda się zbyt rzadka, można dodać nieco mąki (1-2 łyżki) ).
Jasną część wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jasną część wykładamy mniejszą część kakaowo-kawową. Następnie łyżką wykładamy „kleksy” z masy twarogowo-migdałowej.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie około 35 minut).
Krem budyniowy z galaretką:
Z mleka odlewamy 1 szklankę, rozrabiamy w tej ilości proszek budyniowy.
Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Cały czas mieszając gotujemy przez kilka minut. Następnie zdejmujemy z palnika i do gorącego budyniu wsypujemy obie galaretki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia.
Masę odstawiamy na około 10 minut, po czym wylewamy ją na wierzch ciasta.
Czy mąkę migdałową można zastąpić zwykłą lub ewentualnie inną mąką? Nie chciałabym migdałowego posmaku 🙂
To może mielone orzechy?
Zmielone na pył się sprawdzą? Zwykła mąka nie nadaje się?
Zwykła mąka z całą pewnością też się nada, tylko ciężko mi podpowiedzieć czy wówczas trzeba zmienić proporcje
Jaki to jest ser kanapkowy< taki co nie trzeba mielic , cos na styl sera z wiaderka, kremowy?
Pytam bo nie mieszkam w Polsce
Dziekuje i pozdrawiam
Beata
Tak, dokładnie. Tutaj na opakowaniu serka, którego używam najczęściej właśnie tak pisze: „twarożek kanapkowo-sernikowy”, więc tak napisałam, ale to o taki mielony twaróg z wiaderka chodzi.
Pozdrawiam 🙂