Ciasto ucierane z twarogowo-migdałowymi kleksami i masą budyniową

Ucierane ciasto z migdałowo-twarogowym twistem. Pyszne. Na wierzch zdecydowałam się przygotować masę budyniową w dosyć ciekawej wersji, a mianowicie z dodatkiem rozpuszczonej w gorącym budyniu galaretki. Co prawda liczyłam na nieco intensywniejszy kolor, ale smakiem i konsystencją się nie zawiodłam.

Ciasto jest bardzo smaczne. Nie przesłodzone. Najlepiej smakuje pokrojone na cienkie kawałki.

Masę twarogowo-migdałową należy wykonać w pierwszej kolejności i odstawić ją na jakiś czas, by nabrała nieco bardziej zwartej konsystencji.

Warstwa serowo-migdałowa:

  • 300 g twarogu kanapkowo-sernikowego
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 jajka
  • 120 g mąki migdałowej
  • 3-4 lekko kopiaste łyżki kaszki manny

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 180 g cukru pudru
  • 300 g mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mleka, w temp. pokojowej
  • 1 lekko kopiasta łyżka kakao
  • 50 ml mocnej kawy

Krem budyniowy:

  • 3 i 1/3 szkl. mleka
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 op. galaretki, u mnie pomarańczowa

Warstwa twarogowo-migdałowa:

Twaróg mieszamy z jajkami, cukrem, mąką migdałową, kaszą manną oraz ekstraktem. Masę odstawiamy na co najmniej 30-40 minut (z czasem robi się nieco bardziej zwarta).

Ciasto ucierane:

Miękkie masło ucieramy razem z cukrem, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy po 1 żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko w temperaturze pokojowej (mąkę dodajemy na początku i na końcu). Nie miksujemy dłużej, niż jest to konieczne – tylko do połączenia. Na koniec masę łączymy z ubitymi na sztywno białkami.

Masę dzielimy na 2 części w stosunku 3/4 i 1/4. Mniejszą część łączymy z kakao oraz przestudzoną kawą (jeżeli masa wyda się zbyt rzadka, można dodać nieco mąki (1-2 łyżki) ).

Jasną część wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na jasną część wykładamy mniejszą część kakaowo-kawową. Następnie łyżką wykładamy „kleksy” z masy twarogowo-migdałowej.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka (u mnie około 35 minut).

Krem budyniowy z galaretką:

Z mleka odlewamy 1 szklankę, rozrabiamy w tej ilości proszek budyniowy.

Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Cały czas mieszając gotujemy przez kilka minut. Następnie zdejmujemy z palnika i do gorącego budyniu wsypujemy obie galaretki. Mieszamy, aż do rozpuszczenia.

Masę odstawiamy na około 10 minut, po czym wylewamy ją na wierzch ciasta.