Ciasto kokosowe – bez pieczenia

Ciasto dla fanów kokosowych smaków. Mięciutkie, o delikatnej konsystencji i wyraźnie wyczuwalnym smaku wiórek kokosowych. Lekko słodzone kajmakiem, który podrasowany został dodatkiem siekanych, blanszowanych migdałów. Przygotowane na małej blaszce. Pyszne, choć nieco problematyczne podczas krojenia (przynajmniej u mnie).

Masa kajmakowa:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g siekanych, blanszowanych migdałów

Masa grysikowo-kokosowa:

  • 500 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 4 lekko kopiaste łyżki kaszy manny
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 200 g masła

Masa śmietanowa:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru, do smaku

Dodatkowo:

  • 300-350 g maślanych herbatników
  • wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta

Na dnie formy (24x24cm) rozkładamy warstwę herbatników.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy masę kajmakową i ucieramy dalej, do połączenia. Na koniec do masy dodajemy posiekane migdały, mieszamy. Masę rozkładamy w kilku miejscach na herbatnikach i wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy kolejną warstwę ciastek.


Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia wsypujemy kaszę mannę oraz wiórki kokosowe. Gotujemy dalej, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Studzimy,

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimną masę grysikowo-kokosową.

Gotową masę rozprowadzamy na herbatnikach, wyrównujemy. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.


Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz mascarpone. Miksujemy do połączenia.

Jeśli masa nie wyszła odpowiednio gęsta, a ciasto nie będzie przechowywane w lodówce, można usztywnić ją dodając trochę rozpuszczonej żelatyny.

Powstałą masę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do schłodzenia.

Inspiracja: Dieta moja pasja