Surówka z białej kapusty

Na blogu publikowałam już kilka przepisów na surówki z kapusty. Jest wersja z marchewką i cebulą (Colesław), z marchewką, cebulą i papryką (w zalewie), pyszna surówka z suszonymi pomidorami i żurawiną, oraz równie smaczna surówka z marchewką i cebulą (jak z chińskiej knajpy).

Dziś przepis na surówkę z białej kapusty z marchewką, jabłkiem, porem i koperkiem. Ja lubię podawać ją w towarzystwie schabu lub kotlecików mielonych.

  • 1/2 główki niedużej białej kapusty
  • 1-2 marchewki
  • 1 duże jabłko
  • 1 por (biała część)
  • koperek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki majonezu np kieleckiego
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego/greckiego
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy miodowej
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Kapustę drobno siekamy/szatkujemy, oprószamy niewielką ilością soli, skrapiamy octem jabłkowym i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie, przez kilka minut, dokładnie ugniatamy kapustę w dłoniach, by nieco zmiękła.

Marchew oraz jabłko trzemy na dużych oczkach tarki. Pora kroimy w drobną kostkę, przelewamy na sicie wrzątkiem. Składniki dodajemy do miski z kapustą.

Jogurt łączymy z majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy posiekany koperek oraz -opcjonalnie- skrapiamy surówkę 1-2 łyżkami oleju/oliwy.