Brokułowa sałatka z kurczakiem i pieczarkami

Sałatka warstwowa z brokułami, kurczakiem, porem, jajkiem i pieczarkami. Pyszna, a na dodatek ładnie prezentuje się w salaterce. Wykorzystałam taką średniej wielkości miseczkę.

  • 1 brokuł
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 por
  • 2 małe piersi kurczaka (około 350-400 g)
  • 4-5 jajek
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie mielona papryka słodka i ostra, mielony imbir, curry)
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa do smażenia + masło

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy na jeszcze mniejsze kawałki, dzielimy na połowę.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w grubą kostkę.

Pora kroimy w kostkę. Smażymy na malutkim ogniu, na niewielkiej ilości oliwy, do zeszklenia. Pod koniec oprószamy szczyptą soli i pieprzu.

Pieczarki kroimy na plasterki. Smażymy na rozgrzanej oliwie lub maśle, do zarumienienia. Pod koniec oprószamy szczyptą soli oraz mielonej słodkiej papryki.

Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryką, mielonym imbirem oraz curry. Mieszamy z łyżką oliwy. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni, do lekkiego zarumienienia.

Majonez łączymy ze śmietaną oraz musztardą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Składniki sałatki układamy warstwowo w szklanej salaterce:

  • połowa brokułu, wymieszanego z 1-2 łyżkami sosu
  • usmażone mięso
  • por
  • 1 łyżka sosu
  • pieczarki
  • jajka + szczypta soli
  • połowa pozostałego sosu
  • pozostałe brokuły
  • reszta sosu