Bananowiec z jabłkami siostry Anastazji

Delikatny biszkopt z budyniową masą z dodatkiem zmiksowanych bananów i startych jabłek oraz banany przykryte galaretką, to propozycja dla tych, którzy lubią ciasta owocowe, zwłaszcza bananowe.

Ciasto nie jest przesłodzone. Jest lekkie i delikatne. Bardzo polecam.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody

Masa bananowo-jabłkowa:

  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 500 ml mleka
  • 2 lekko kopiate łyżki mąki pszennej
  • 2 lekko kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 banany
  • 4 jabłka
  • 1 mała cytryna

Dodatkowo:

  • 3-4 banany
  • sok z cytryny
  • 2 op. galaretki bananowej

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę (około 7-9 minut). Obroty miksera zmniejszamy, wlewamy olej oraz wodę. Następnie dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, na najmniejszej mocy.

Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut.


Z mleka odmierzamy 1/2 szklanki. Rozrabiamy w nim obie mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia budyniu. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń.

Banany miksujemy wraz z sokiem z cytryny.

Jabłka obieramy, trzemy na dużych oczkach tartki. Jeśli są bardzo soczyste, delikatnie odciskamy z nadmiaru soku.

Owoce dodajemy do masy budyniowej, miksujemy do połączenia.


Galaretki bananowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Banany kroimy na plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny.


Na biszkopt wykładamy masę budyniowo-owocową. Na wierzchu rozkładamy plasterki banana. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką, Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.