Surówka obiadowa z kalarepy, pora i rzodkiewek

Chrupiąca, pełna witamin surówka obiadowa.

Ja przygotowałam ją w trakcie choroby i niestety katar i zatkany nos skutecznie minimalizowały odczuwanie smaków, ale rodzinka bardzo ją chwaliła.

Jeżeli lubisz surówki z dodatkiem kalarepy, zachęcam też do sprawdzenia przepisu na surówkę z sałatą i kalarepą lub zielono-czerwoną sałatkę.

  • 2 nieduże kalarepy
  • 1-2 pęczki rzodkiewek
  • 1 por
  • 2 garści rukoli
  • 2 łyżki majonezu/jogurtu/gęstej śmietany
  • sól, pieprz

Kalarepę obieramy i kroimy w słupki (u mnie za pomocą obieraczki do julienne) lub trzemy na dużych oczkach tarki.

Oczyszczone rzodkiewki kroimy na paseczki.

Pora kroimy na półplasterki, przelewamy na sicie niewielką ilością wrzątku.

Rukolę myjemy, osączamy na sitku.

Składniki łączymy w misce. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy majonez (lub jogurt czy śmietanę). Mieszamy.