Sałatka zielono-czerwona
Fantastyczna sałatka ze zdrowymi warzywami. Pyszna i aromatyczna. Z podanej ilości wychodzi całkiem spora miska, więc spokojnie możne posłużyć nam jako dodatek do obiadu, a następnie jako sałatka kolacyjna. Myślę też, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla.
- 2 kalarepy
- 1 ogórek zielony
- 1-2 pęczki rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- roszponka (ilość wg uznania)
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Opłukane warzywa kroimy: ogórek wraz ze skórką na ćwiartki, rzodkiewkę na ćwiartki, cebulę w piórka, obraną kalarepę najpierw na plastry, a te w cieniutkie słupki.
Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, dodajemy łyżeczkę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno pietruszkę z koperkiem. Mieszamy, po czym odstawiamy na kilka minut.
Pokrojone warzywa mieszamy w misce, dodajemy opłukaną roszponkę, zalewamy przygotowaną marynatą i gotowe:)
Świetna wiosenna sałatka, szczególnie podoba mi się dodatek kalarepki 🙂
Dzięki:) Też bardzo lubię kalarepę, zwłaszcza na surowo:)
Niesamowicie smacznie i bajecznie kolorowo wygląda ta sałatka 🙂 Takie bardzo lubię 🙂
Cieszę się:) Jest bardzo smaczna:)
Majowo i kolorowo 🙂 Fajnie wygląda 🙂 … Smacznego!!!
Dziękuję:)