Placki z cukinii z porem i oscypkiem

Placki z cukinii i pora z dodatkiem tartego oscypka oraz parmezanu to bardzo fajna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Jak one cudownie pachniały podczas smażenia! Można podać je solo lub wzbogacić o dodatek kleksa kwaśnej śmietany (lub serka kanapkowego) i kawałek wędzonego łososia (u mnie łosoś wędzony na gorąco).

Podaną niżej porcję proponuję rozdzielić pomiędzy 2-3 osoby (2 dorosłych + dziecko lub dwóch dorosłych). Ja smażyłam je i jako cieńsze placki wykładane na patelnię za pomocą łyżki i formowałam w dłoniach nieco grubsze placuszki – te cieńsze, wykładane na patelnię łyżką wychodzą zdecydowanie smaczniejsze.

  • 2 małe młode cukinie (około 500 g)
  • około 10 cm kawałek pora (biała część)
  • 80 g oscypka (nada się też 1/2 opakowania serków góralskich (przysmaki z Podhala) z Lidla)
  • 2 jajka
  • 1 lekko kopiasta łyżka mąki tortowej
  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki owsianej
  • 1-2 łyżki tartego parmezanu
  • granulowany czosnek
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • sól, pieprz

Dodatkowo/opcjonalnie:

  • gęsta, kwaśna śmietana 18%
  • łosoś wędzony na zimno lub na gorąco
  • koperek

Cukinie trzemy na dużych oczkach tarki. Oprószamy solą i odstawiamy na sicie na około 30 minut. Po tym czasie dokładnie (!) odciskamy z soku (można partiami wyciskać w dłoniach; należy pozbyć się jak najwięcej soków jakie puści cukinia).

Pora kroimy wzdłuż na pół, każdą połówkę jeszcze raz na pół, a następnie kroimy na „paseczki”. Pokrojonego pora umieszczamy na sicie i przelewamy wrzącą wodą.

Oscypka/serki góralskie trzemy na dużych oczkach tarki.

W misce umieszczamy odciśniętą cukinię, pora oraz ser. Dodajemy jajka, obie mąki oraz tarty parmezan, Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz granulowanym czosnkiem, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej w takiej ilości, by przykrył on dno patelni. Wykładamy po 1 łyżce ciasta na porcję i wygładzamy powierzchnię łyżką. Smażymy na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Placuszki podajemy solo lub z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem.