Kuskus z sosem pieczarkowym, pieczenią i surówką z kalarepy

Ostatnio podawałam Wam przepis na pieczeń wieprzową z sosem ketchupowym. Dziś chciałabym Wam pokazać, że mięso, jakie zostanie z poprzedniego dnia można podać z różnymi dodatkami, dzięki czemu nie jest nudno.

Poprzednim razem moją pieczeń podałam z kaszą i buraczkami, a dziś z surówką z kalarepy oraz kuskusem i sosem pieczarkowym.

Obie wersje są fantastyczne.

A Ty z czym podasz swoją pieczeń??

Przepis na pieczeń znajduje się TUTAJ:

Kuskus z sosem pieczarkowym:

  • 1 szkl. kaszy kuskus
  • bulion warzywny – około 1 szkl.
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 250 g brązowych pieczarek
  • kilka łyżek śmietanki 30%
  • mielona papryka
  • sól

Surówka z kalarepy:

  • 2-3 kalarepy
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • erytrytol/cukier
  • szczypta pieprzu
  • dymka lub koperek

Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszkę powyżej 1 cm. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aż kuskus wchłonie cały płyn.

Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki na półplasterki. Rumienimy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec pieczarki oprószamy szczyptą soli oraz mielonej słodkiej papryki. Wlewamy kilka łyżek słodkiej śmietanki.

Kalarepę obieramy, kroimy w słupki. Mieszamy z erytrytolem, szczyptą pieprzu do smaku i kwaśną śmietaną. Posypujemy posiekaną dymką lub koperkiem.