Ciasto „Maczek” na waflach

Ciasto makowo-orzechowe z masą kajmakową na waflach. Czy Wam też wydaje się ono takie świąteczne?

Ciasto Maczek wychodzi wysokie i podzielne. Najlepiej smakuje mocno schłodzone. Kiedy się ogrzeje, masa kajmakowa mięknie.

Ciasto makowe:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mielonego maku
  • 1 szkl. mielonych orzechów
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa:

  • 300 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej (około 500g)

Nasącz:

  • 3/4 szkl. wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu

Dodatkowo:

  • 4 suche wafle prostokątne
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek śmietanki 30%

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce cukru. Następnie dodajemy żółtka oraz kwaśną śmietanę. Mąkę łączymy z makiem, orzechami, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy w 2-3 turach, delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.


W rondelku umieszczamy kakao, cukier oraz śmietanę. Podgrzewamy na średnim ogniu, do połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.

Kiedy masa nieco zgęstnieje, rozprowadzamy ją na dwóch waflach. Przykrywamy pozostałymi waflami. Odstawiamy do stężenia. Można dodatkowo obciążyć deską do krojenia lub książką, aby wafle równomiernie się ze sobą połączyły.


Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy kajmak z puszki. Miksujemy do połączenia. Na koniec można dodać szczyptę soli morskiej.


Wodę łączymy z sokiem cytrynowym oraz miodem. Mieszamy. Nasączamy ciasto makowe.


Na jednym z wafli rozprowadzamy połowę masy kajmakowej, wyrównujemy. Wykładamy ciasto makowe. Rozprowadzamy drugą część masy kajmakowej. Przykrywamy drugim waflem.

Odstawiamy w chłodne miejsce. Można delikatnie obciążyć ciasto.

Źródło