Słonecznikowiec III

Kakaowy biszkopt przełożony maślaną masą z kajmakiem i prażonym słonecznikiem. Ciasto jest smaczne, niezbyt wysokie, słodkie. W sam raz do kawy.

To już trzecia odsłona ciasta ze słonecznikiem na blogu, pozostałe możesz znaleźć TU i TU.

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Słonecznik:

  • 150-200 g słonecznika
  • 40 g masła
  • 1/2 szkl. cukru (dałam trzcinowy)
  • 2 łyżki mleka

Masa:

  • 200 g masła
  • 1 puszka kajmaku

Polewa:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka żelatyny

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz rum. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką.

Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25-30 minut.

Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.


Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, mleko a po chwili też ziarna słonecznika. Prażymy na małym ogniu, często mieszając, przez około 15 minut, aż słonecznik lekko się przyrumieni (Uwaga: jeśli się przypali, będzie gorzki). Odstawiamy do przestudzenia. Następnie ziarna słonecznika z grubsza siekamy na desce do krojenia lub partiami krótko (!) mielimy w malakserze.


Miękkie masło miksujemy na puch (do białości). Dodajemy kajmak z puszki, a następnie większą część uprażonego słonecznika. Mieszamy.


Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy na napęcznienia.

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem oraz kakao. Gdy składniki się połączą, zdejmujemy z palnika i do polewy dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na koniec dodajemy po 1 łyżce kwaśnej śmietany, mieszamy za każdym razem do połączenia. Odstawiamy na kilka minut, do lekkiego stężenia.


Na biszkoptowy blat wykładamy całą masę kajmakową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch dekorujemy polewą. Posypujemy pozostałym słonecznikiem.