Kulki a’la Tiramisu

Pyszne małe trufelki przypominające swym smakiem włoski deser Tiramisu. Szybkie do przygotowania. Pyszne i mięciutkie. Najlepsze po 2-3 dniach. U mnie już od kilku lat pojawiają się na Święta, choć nie jest to słodkość zarezerwowana tylko na tę okazję 😉

Z podanej porcji wychodzi około 25 sztuk.

  • 160 g biszkoptów
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki amaretto
  • gorzkie kakao do obtoczenia

Kawę rozpuszczalną zalewamy 3-3,5 łyżkami gorącej wody, mieszamy. Gdy lekko przestygnie wlewamy likier amaretto.

Biszkopty rozdrabniamy na piach. Zalewamy przygotowaną kawą z alkoholem, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

W osobnej miseczce mieszamy łyżką serek mascarpone, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Dodajemy do biszkoptów, mieszamy.

Z przygotowanej masy formujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w gorzkim kakao i odkładamy do lodówki.