Kakaowe ciasto z kajmakową masą śmietanową
Tego ciasta nie polecę każdemu, a jedynie tym, którzy lubią naprawdę słodkie wypieki. Ale takie naprawdę słodkie, słodkie 😉
Kakaowe ciasto z kawałkami czekolady nakłułam patyczkiem do szaszłyków i, trochę wzorem ciasta Tres leches, nasączyłam skondensowanym mleczkiem. Dałam tylko kilka łyżek, a i tak słodycz była mooocno wyczuwalna. Jeśli nie lubisz takich słodkich wypieków możesz całkowicie pominąć krok z nasączaniem ciasta i zrezygnować z dodatku czekolady. Ciasto i tak będzie wilgotne i pyszne, a zdecydowanie mniej słodkie.
Na wierzch ciasta kakaowego wyłożyłam masę śmietanową z dodatkiem kajmaku. Jego również nie wykorzystałam w całości, dałam jedynie połowę puszki. Miałam kajmak o smaku advocata i uważam, że koniec końców ten smak świetnie tutaj pasował. Jeśli masz możliwość wyboru, wybierz właśnie ten smak.
PS. Jeśli zrobisz to ciasto i uznasz, że jest za słodkie, nie mów, że nie ostrzegałam 😉
- 1/2 szkl. oleju
- 1/3 szkl. wody
- 160 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 i 1/4 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g czekolady gorzkiej lub deserowej, posiekanej
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
- 200 g mleczka skondensowanego słodzonego – można pominąć
- 60 g czekolady gorzkiej lub mlecznej – do dekoracji
Masa śmietanowa z kajmakiem:
- 330 g śmietanki 36%, schłodzonej
- 150-200 g kajmaku z puszki (u mnie o smaku advocata)
- 1 łyżeczka żelatyny
Ciasto:
W garnku umieszczamy olej, wodę, kakao oraz połowę cukru. Powoli doprowadzamy całość do zagotowania, co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia.
Do lekko ciepłej masy dodajemy żółtka, roztrzepujemy je rózgą kuchenną. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując pozostały cukier (1/2 szkl.) – ubijamy, aż się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z masą kakaową, delikatnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o wymiarach 21×32 cm.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posypujemy kawałkami posiekanej czekolady i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 5 minut.
Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i powoli polewamy mlekiem skondensowanym (najlepiej robić to powoli łyżką, czekając aż ciasto wchłonie płyn – może to chwilę zająć. Krok ten jednak nie jest konieczny i można całkowicie zrezygnować z dodatku mleczka).
Ciasto odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Następnie smarujemy je dżemem z czarnej porzeczki.
Masa:
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżeczkach zimnej wody, odstawiamy na kilka minut, do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika, aż się rozpuści.
Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy kajmak oraz rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia. Krem wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy tartą czekoladą.