Ciasto orzechowo-kawowe w waflu

Orzechy i kawa to zdecydowanie jeden z moich ulubionych połączeń w wypiekach. Lubię je osobno, ale jeszcze bardziej lubię, gdy w jednym cieście występują oba te smaki/składniki.

Dziś zapraszam Was na orzechowe ciasto z masą kawową zamknięte w waflach tortowych. Bardzo smaczne. Szczególnie dobrze smakuje, gdy jest mocno schłodzone (w temp. pokojowej masa się ogrzewa i mięknie wg mnie za bardzo).

Ciasto białkowo-orzechowe:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 50 g mielonych orzechów
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 65 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g roztopionego masła

Budyniowy krem kawowy:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 6 żółtek
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 1 lekko kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki kawy (u mnie zbożowa, karmelowa)
  • 250 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 2 suche wafle tortowe

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec, stopniowo – łyżka po łyżce – dodajemy cukier (za każdym razem miksujemy przez chwilę, by cukier rozpuścił się w pianie). Mąkę pszenną łączymy z proszkiem do pieczenia, łyżką mąki ziemniaczanej oraz orzechami, mieszamy. Składniki suche dodajemy wraz z rozpuszczonym masłem do gęstej i lśniącej piany, miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy szpatułką.

Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 21×32 cm. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krem:

Do większego garnuszka dajemy żółtka, około 3/4 szklanki mleka, proszek budyniowy oraz obie mąki, mieszamy rózgą do połączenia. Na koniec wsypujemy kawę mieloną, ponownie mieszamy.

Pozostałe mleko wlewamy do dużego garnka i wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszając powoli wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę budyniową. Gotujemy, mieszając, aż do zgęstnienia.

Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy zimny budyń, miksujemy do połączenia.

Jeden suchy wafel smarujemy połową kremy, przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy je resztą kremu i przykrywamy pozostałym waflem (można przykryć papierem do pieczenia i obciążyć całość grubą deską do krojenia). Odstawiamy w chłodne miejsce.

Podajemy po schłodzeniu.