Sałatka ryżowa z marchewką i papryką konserwową

Pyszna i kolorowa sałatka ryżowa. Smak słodkiej marchewki i kwaśnej papryki konserwowej fajnie się tutaj przeplata. Zdecydowanie podbiła nasze kubki smakowe.

Ta pyszna sałatka to kolejny przykład na to, że aby wyczarować coś smacznego, wcale nie potrzeba wielu wymyślnych składników.

Sprawdzi się na każdą okazję. Będzie też idealna na różnego rodzaju uroczystości czy święta

  • 200 g ryżu
  • 3-4 średniej wielkości marchewki
  • 3 płaty papryki konserwowej, całej (1/2 słoiczka)
  • 1 puszka kukurydzy (u mnie mała)
  • 200 g szynki wieprzowej
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Marchewkę gotujemy na półmiękko. Obieramy ze skórki i gdy lekko przestygnie kroimy w kostkę.

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Studzimy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Szynkę kroimy w kostkę.

Paprykę konserwową kroimy w kostkę, lekko osączamy na sicie.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Odstawiamy do schłodzenia.