Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką

Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką to doskonały dodatek do obiadu. Jest pyszna i zdrowa.

Zrobiłam ją niedawno po raz pierwszy, ale wiem już, że będzie to jeden z 4 moich ulubionych sposobów na kapustę pekińską (przepisy na pozostałe moje ulubione, pyszne surówki znajdziesz klikając w opis: Kapusta pekińska z porem i ogórkami;  Kapusta pekińska z musztardą francuską; Kapusta pekińska do obiadu ) .

Surówka jest pełna smaków, soczysta, no po prostu pyszna.

Zdecydowanie warto ją przygotować, choć krojenie papryki na jak najcieńsze kawałeczki jest troszkę żmudnym zajęciem 🙂 ale warto!

Na blogu znajdziesz też inne pomysły na surówki z kapusty pekińskiej, np:

surówka z kalarepą

surówka z kapustą pekińską i surowym brokułem

surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i ogórkami konserwowymi

surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem

surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i koperkiem

surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą

  • 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1-2 słodkie, soczyste jabłka
  • sól
  • 2 łyżeczki  cukru
  • trochę soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju lub ulubionej oliwy z oliwek


Kapustę pekińską drobno szatkujemy.

Paprykę kroimy na jak najcieńsze paseczki wręcz wiórki (można wykorzystać maszynkę do jullienne lub obieraczkę do warzyw).

Do kapusty z papryką dodajemy starte na dużych oczkach tarki jabłka, mieszamy.

Dodajemy sól (mniej więcej 1/2 – 1 płaska łyżeczka), cukier, 2 łyżki soku z cytryny oraz olej. Mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie, w razie potrzeby, ponownie doprawiamy solą, cukrem lub sokiem z cytryny. Można również delikatnie sypnąć pieprzem.

Źródło