Sałatka z mango, ogórkiem, fetą i granatem

Ostatnio mam dobrą passę jeśli chodzi o sałatki. Wszystkie jakie zrobiłam w ostatnim czasie smakowały fenomenalnie. Sukcesywnie postaram się dodawać Wam i te przygotowane już dawno, i całkiem nowe przepisy.

A dziś jedna z tych, które szczególnie mocno mnie zaskoczyły. Pyszna sałatka z kapustą pekińską, mango, ogórkiem, serem feta i granatem. To świetna propozycja dla tych, którzy szukają lekkich, orzeźwiających propozycji na sałatki bez majonezu.

W sałatce świetnie przeplatają się słodko-słone smaki. Jest taka kontrastowa i to jest jej siłą. Oczywiście wiele zależeć będzie od samego mango – nie powinno być ani zbyt dojrzałe, ani za twarde.

PS. Sałatkę robiłam dosyć późno, i mało czasu poświęciłam na zdjęcia. Zrobiłam tylko te 3, przy sztucznym oświetleniu. Mam wrażenie, że kolorystycznie wyszła na zdjęciu bardziej wpadająca w zieleń, niż wyglądała w rzeczywistości, uznałam jednak, że sałatka wyszła na tyle fajna, że warto podzielić się nią jak najszybciej.

  • 1/2 główki dużej kapusty pekińskiej
  • 1 mango (polecam te premium, są słodziutkie i mięciutkie)
  • 1 zielony ogórek
  • około 1/2 op. sera sałatkowego (typu feta/favita)
  • garść ulubionych orzechów – opcjonalnie
  • 1/2 granatu
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską drobno siekamy.

Mango obieramy, kroimy w kostkę.

Ogórka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na mniejsze kawałki („w kostkę”).

Ser feta kroimy w kostkę.

Miód łączymy z octem balsamicznym, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, posypujemy ziarenkami granatu. Można dołożyć ulubione orzechy.