Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem i trzema serami

W zasadzie nie ma się tutaj co rozpisywać. To najprostsza makaronowa zapiekanka z mielonym mięsem, wzbogacona jedynie o dodatek serka ricotta (który nota bene można by nawet pominąć) oraz dużą ilość mozzarelli i odrobinę parmezanu.

Dla mnie – im więcej sera, tym lepiej. Zapiekankę dodatkowo podałam polaną ketchupem – co zrobiłam już po skończonych zdjęciach;)

W przepisie podaję, by mozzarellę pokroić na plasterki i rozłożyć na zapiekance. Ja miałam tym razem tartą mozzarellę – ona też się nadaje, jedynie całość ciut inaczej wygląda;)

  • 500 g makaronu penne
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta chilli w proszku
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2-3 łyżki sera ricotta
  • 150 g mozzarelli
  • 50 g parmezanu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente.

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli w proszku, krótko smażymy.

Następnie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy do czasu aż sos pomidorowy zgęstnieje i utworzy wraz z mięsem zwarty sos (ok. 15 minut). Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Sos mięsno-pomidorowy mieszamy z ricottą oraz odcedzonym makaronem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Mozzarellę kroimy na plasterki. Rozkładamy na wierzchu zapiekanki. Posypujemy tartym parmezanem.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15 minut (aż do zapieczenia się sera).


Polecam również przepis na
Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym