Surówka z kapusty pekińskiej z marchewki i jabłka

Moje dziecko, gdyby mogło, najchętniej jadłoby głównie surówkę z marchewki i jabłka. Super! Też ją lubię, tylko…. ileż można? 😉

Na szczęście przygotowana ostatnio surówka z kapusty pekińskiej, z marchewką i jabłkiem spotkała się z równie dużym entuzjazmem. Ufff, mamy coś innego;)

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 marchewka
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską drobno siekamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Marchew obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki.

Jabłko obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki.

Składniki łączymy w misce. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Dodajemy do sałatki. W razie potrzeby skrapiamy jeszcze odrobiną soku z cytryny lub doprawiamy do smaku.


Polecam również mój przepis na miętową piankę straciatella z borówkami