Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką, jabłkiem i ogórkami konserwowymi

Tradycyjna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki, wzbogacona o dodatek słodkiego jabłka oraz kwaśnych ogórków.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie surówka z kapusty pekińskiej pojawia się dosyć często. Lubię zatem od czasu do czasu podmienić lub dodać jakiś składnik, aby nie było to wciąż to samo.

Tutaj surówka z bardzo prostych, ogólnie dostępnych produktów.

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 marchewka
  • 1-2 jabłka
  • 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Umytą i osuszoną kapustę szatkujemy. Przekładamy do miski.

Marchewkę obieramy trzemy na dużych oczkach tarki. Jabłka oraz ogórki również trzemy na dużych oczkach tarki (można ze skórką, można bez).

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem i raz jeszcze dokładnie mieszamy.


Polecam również mój przepis na deser szarlotkowy