Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulą

Dziś przepis na pyszną i chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty. Z majonezem i musztardą. Prosto, a jak pysznie.

Surówka sprawdzi się na obiad do wielu dań mięsnych.

  • 1/4 główki czerwonej kapusty (około 500 g)
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko
  • 3-4 łyżki majonezu np kieleckiego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka erytrytolu
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Majonez łączymy z musztardą, dodajemy erytrytol, sok z połowy cytryny oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy.

Marchewkę i jabłko obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Czerwoną kapustę szatkujemy (ja to zrobiłam w „Lidlomiksie”). Łączymy z resztą składników.