Kapusta pekińska do obiadu

Surówka obiadowa, która powstała dość spontanicznie, choć pewnie całość nie stanowi żadnego innowacyjnego przepisu. Przygotowywałam jednocześnie obiad i sałatkę makaronową na kolację, po czym zorientowałam się, że do obiadu, owszem mam pekinkę, ale nic więcej. Tak więc z sałatki makaronowej uszczknęłam odrobinę kukurydzy, trochę sosu, dodałam kilka korniszonów i dla zapachu i smaku (a i wygladu również;)) całość posypałam koperkiem. Wyszło pysznie.

  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • kilka korniszonów (u mnie ok. 8, ale malutkich)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1/2 pęczka koperku

Kapustę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, po czym każdą połówkę nacinamy w kilku miejscach i drobno kroimy. Przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojone w półplasterki ogórki.

Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Wlewamy do miski z kapustą, mieszamy. Dodajemy pokrojony koperek i jeszcze raz wszystko mieszamy.