Warzywa zapiekane z fetą

Warzywa z piekarnika zawsze spoko. Zwłaszcza jeśli wśród nich znajduje się duża ilość papryki i pieczone ziemniaki.

Tutaj mamy pieczoną paprykę, cukinię, cebulę, ziemniaki oraz pomidorki koktajlowe. Jeden smak lepszy od drugiego. No ja uwielbiam. Do tego słona feta, która po zapieczeniu nabiera zupełnie innej konsystencji. Mogłabym zjeść całą zawartość takiego naczynia 😉

  • kilka małych, młodych ziemniaków
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 1-2 żółte papryki
  • 3 małe cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pomidorki koktajlowe na gałązce
  • 1 op. sera feta/może być też favita
  • 1/2 szkl. oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do warzyw lub mieszanka suszonego oregano, bazylii, tymianku
  • sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki. Obgotowujemy przez około 5-8 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Cukinie kroimy wzdłuż na pół (jeśli jest większa/stara, można za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne), następnie kroimy na większe kawałki.

Pozbawione gniazda nasiennego papryki kroimy na większe kawałki.

Cebule kroimy w ósemki.

Czosnek obieramy.

Warzywa rozkładamy na blaszce z wyposażenia piekarnika lub w większym naczyniu żaroodpornym.

Fetę kroimy w dużą kostkę. Dodajemy na blaszkę z warzywami.

Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Polewamy wszystkie składniki.

Warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około godzinę. Na około 10-15 minut przed końcem dodajemy gałązkę pomidorków koktajlowych.

Podajemy na ciepło.