Ziemniaczki w parmezanowej skorupce

Do przygotowania tych ziemniaczków wykorzystałam gotowe, gotowane ziemniaki kupione w Lidlu. Uważam, że są zbyt drogie, aby kupować je regularnie, ale w sytuacji gdy zależy nam na jak najszybszym przygotowaniu obiadu, stanowią całkiem niezłą opcję ratunkową. Przygotowanie ziemniaczków zajęło mi dosłownie kilkanaście minut – w tym większość stanowiło pieczenie.

Ziemniaczki te w ostatnim czasie robiłam dwukrotnie – raz wykorzystując „swoje” ziemniaki, a raz właśnie korzystając z „gotowca”. Za każdym razem użyłam nieco innych proporcji jeśli chodzi o przyprawy. Poniżej przedstawiam opcję, która mi osobiście najbardziej przypadła do gustu, ale pamiętajcie, że to kwestia dość umowna i ilość przypraw możecie dopasować pod swój gust.

Ziemniaczki mogą stanowić samodzielną potrawę lub dodatek do obiadu.

Ziemniaki warto wybrać podobnej wielkości, tak by upiekły się równomiernie. Układamy je przecięciem do parmezanowo-paprykowej posypki, która po zapieczeniu tworzy bardzo smakowitą „skorupkę”. Nam te pieczone ziemniaczki bardzo smakowały.

  • kilka/kilkanaście małych ziemniaków (można wykorzystać 1 op. – 400 g – gotowanych ziemniaczków w mundurkach z Lidla)
  • przyprawa do ziemniaków
  • 1-2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy
  • 40 g tartego parmezanu
  • granulowany czosnek – około 1/2 łyżeczki
  • oregano – około 1 płaska łyżka
  • mielona papryka – 1 kopiasta łyżeczka
  • posiekana natka pietruszki – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie szorujemy (stare warto obrać ze skórki), kroimy na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości. Obgotowujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości (można też wykorzystać gotowe, gotowane ziemniaki w mundurkach). Po odcedzeniu ziemniaki skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i oprószamy 1-2 łyżkami przyprawy do ziemniaków, mieszamy.

W misce mieszamy tarty parmezan oraz przyprawy.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy 2 łyżkami oliwy, przechylamy naczynie, by całe dno pokryło się tłuszczem. Następnie po całej powierzchni rozsypujemy równą warstwę parmezanowej mieszanki (nie mieszamy). Następnie układamy ziemniaki (przecięciem do dołu).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (lub do miękkości ziemniaków; czas pieczenia zależeć będzie od odmiany czy wielkości ziemniaków).

Nabieramy za pomocą metalowej łopatki, aby oddzielić od siebie poszczególne ziemniaki.

Podajemy z sosem.