Warzywa zapiekane z oscypkiem

Uwielbiam pieczone warzywa. Pieczona papryka, cukinia i cebula, to trzy najgłówniejsze, które w takim zestawieniu obowiązkowo muszą się znaleźć. Już w trakcie pieczenia w całym domu unosi się wspaniały zapach. Przysłowiową „kropkę nad i” stanowi tutaj pokrojony na plasterki oscypek, który po podgrzaniu jest przyjemnie mięciutki i oddaje całości przyjemnie słonego posmaku.

Takie zapiekane warzywa to wspaniałe danie całoroczne. Może stanowić samodzielny posiłek (np podane z kromką świeżego pieczywa), lub warzywny dodatek do obiadu.

  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 czerwone cebule
  • ok. 10 pieczarek
  • oscypek
  • 1-2 łyżki oleju
  • suszony tymianek
  • pieprz ziołowy

Warzywa myjemy, kroimy na kawałki (cukinię na grubsze półplasterki, pieczarki na ósemki, paprykę na większe trójkąty lub w kostkę, cebulę w piórka). Rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy 1-2 łyżkami oleju. Posypujemy suszonym tymiankiem oraz pieprzem ziołowym.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-35 minut (czas pieczenia będzie zależał od samych warzyw czy piekarnika. Należy również dostosować go do tego czy chcemy by warzywa były miękkie, czy lekko twarde).

Oscypek kroimy na plasterki. Na około 5-10 minut przed końcem pieczenia naczynie wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy plasterki oscypka i dopiekamy dalej (aż ser lekko się roztopi, a warzywa osiągną pożądaną miękkość).



Polecam również przepis na
Panna Cotta