Kruche ciasto z orzechami wg siostry Anastazji

Spisując przepis na to ciasto pomyślałam, że jest ono dosyć podobne do Pleśniaka. W zasadzie oprócz dodatku kisielu, który dodaję zawsze do białkowej pianki, niewiele się on od niego różni. Jeśli lubicie kruche ciasta, to będzie Wam smakowało.

A przepis na mojego ulubionego Pleśniaka też niebawem dodam 😉

Składniki:

  • 200 g masła
  • około 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 żółtka

Beza:

  • 4 białka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • 1/2 słoika powideł śliwkowych

Orzechy siekamy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy oraz starte na tarce masło. Siekamy. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną z nich łączymy z kakao. Każdą część ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Blaszkę 21×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na spodzie jasną część ciasta. Wykładamy kilka łyżek powideł i równomiernie rozprowadzamy je po cieście. Następnie wyjmujemy schłodzone ciasto kakaowe i ścieramy na tarce bezpośrednio na powidła.


Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy orzechy, delikatnie mieszamy szpatułką. Wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy kolejną część jasnego ciasta.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30-35 minut.