Udka z kurczaka pieczone z warzywami

Choć bardzo lubię świeże warzywa, to jednak te pieczone wolę po stokroć bardziej! Ten aromat. Ta przyjemna miękkość. No super. Pieczone warzywa to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad. O każdej porze roku.

Jak dla mnie w takim posiłku zawsze musi się znaleźć dużo papryki, cukinia oraz cebula. Lubię też dodać kilka pieczarek. Czasami dodaję mięso, najczęściej jest to mięso z udek kurczaka, które nie wysusza się tak jak piersi. A tym co jest przysłowiową kropką nad i jest dodatek sera. Halloumi fajnie zdaje egzamin, ale dobrej jakości oscypek pasuje tu jeszcze bardziej.

Tym razem do warzyw dodałam jeszcze młode ziemniaczki. Zapiekałam wszystko razem, ale musiałam potrzymać zapiekankę około 10 minut dłużej, by ziemniaki nabrały odpowiedniej miękkości. Z tego też powodu następnym razem zrobię jak w opisie poniżej i ziemniaki wstępnie podpiekę (lub podgotuję), a potem dodam resztę składników.

  • około 400 g udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 5-6 niedużych młodych ziemniaków
  • 1-2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1-2 małe cukinie
  • 2 czerwone cebule
  • około 150g pieczarek
  • olej
  • mielona papryka słodka i ostra
  • rozmaryn i tymianek
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – oscypek/halloumi

Oczyszczone mięso kroimy na paseczki. Oprószamy mieloną papryką, szczyptą imbiru, solą oraz pieprzem. Skrapiamy niewielką ilością oleju i dokładnie mieszamy.

Ziemniaki dokładnie szorujemy. Kroimy na ćwiartki. Skrapiamy niewielką ilością oleju. Doprawiamy suszonym rozmarynem i/lub tymiankiem. Rozkładamy na dnie dużego naczynia do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (lub przez kilka minut gotujemy w osolonym wrzątku).

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w dużą kostkę.

Cukinię kroimy na grubsze plasterki/półplasterki.

Cebulę kroimy w piórka.

Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki.


Naczynie z ziemniakami wyjmujemy z piekarnika (można ziemniaki lekko przemieszać). Dokładamy do nich pozostałe warzywa (polecam cukinię dodać na sam spód), pieczarki oraz mięso. Całość oprószamy suszonym tymiankiem. Temperaturę obniżamy do 180 stopni. Pieczemy przez około 20-25 minut. Po tym czasie na warzywach rozkładamy pokrojone plasterki sera (halloumi lub oscypek). Dopiekamy dalej, przez około 10 minut, aż do odpowiedniej miękkości warzyw i roztopienia się sera.

Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem.