Zapiekanka z cukinii z serem feta

Pełna smaku zapiekanka, której głównym składnikiem jest cukinia. Jako dodatki mamy tutaj piórka czerwonej cebuli oraz ser feta. Całość posypana jest bułką tartą oraz okruchami chleba tostowego, które po zapieczeniu nadają zapiekance fajnego chrupkiego elementu.

Zapiekanka z cukinii może posłużyć jako samodzielne wege danie, albo jako dodatek do mięs. Ja podałam tak przygotowaną cukinię z udkami kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem, boczkiem i cebulką. Połączenie sosu z upieczoną na chrupko bułką tartą dało naprawdę świetny efekt smakowy.

  • 3-4 cukinie (w tym u mnie 1 żółta)
  • 1/3 szkl. śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kopiasta łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • około połowy opakowania sera sałatkowo-kanapkowego favita (lub prawdziwa feta, jeśli lubisz)
  • około 1/3 szkl. bułki tartej
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • płatki chili, dla zaostrzenia smaku – opcjonalnie
  • sól, pieprz

Cukinię kroimy na grubsze kawałki (ćwierć plasterki o grubości około 1,5 cm). Oprószamy szczyptą soli i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie cukinię dokładnie (!) osuszamy ręcznikiem papierowym.

Cebulę kroimy w piórka.

Śmietankę łączymy z jajkiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła oraz sól i pieprz, dokładnie mieszamy.

Ser feta kroimy w drobną kostkę

Chleb tostowy miksujemy w rozdrabniaczu na okruchy.


Cukinię przekładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy ją z piórkami cebuli i połową bułki tartej. Zalewamy śmietanką z jajkiem i przyprawami. Posypujemy serem feta oraz pozostałą bułką tartą i okruchami chleba tostowego.

Zapiekankę pieczemy pod przykryciem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie cukinię posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy, już bez przykrycia, jeszcze przez około 10 minut.