Ziemniaki Hasselback

Uwielbiam pieczone ziemniaki. Zwłaszcza te młode. Szykuję je dość często w okresie wakacyjnym, a potem przez kolejne kilka miesięcy nabieram za nimi tęsknoty. Aż do kolejnych ciepłych miesięcy. Właśnie w tym okresie smakują mi najbardziej.

Ziemniaki Hasselback to świetny sposób na podanie pieczonych ziemniaków w niecodziennej formie. Ziemniaki przed pieczeniem nacina się w cienkie plastry, tworząc coś w rodzaju wachlarza. Pięknie to wygląda!

Właśnie z tego powodu takie ziemniaki nadają się i na codzienny, i na wykwintny obiad. Można podać je jako dodatek lub samodzielne danie. Ja np bardzo lubię je jedynie z sosem czosnkowym. Polewam sobie nim wierzch ziemniaków i czekam, aż spłynie pomiędzy nacięcia. Nie wygląda to może zbyt spektakularnie, ale, jak dla mnie, smakuje wyśmienicie. Jest to też fajna opcja na ciekawy, a niedrogi obiad.

  • 6-7 dużych ziemniaków
  • 3-4 łyżki oliwy do smażenia lub oleju
  • 1,5 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 – 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 lekko kopiasta łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy co około 2 mm, tworząc tak jakby wachlarz. UWAGA: ziemniaków nie możemy przeciąć do końca, najlepiej po jednej i drugiej stronie ziemniaka położyć drewniane łyżki, na których w trakcie krojenia zatrzyma się nóż.

Oliwę łączymy z przyprawami, dokładnie mieszamy. Smarujemy przygotowane ziemniaki (można lekko rozchylić plastry naciętych ziemniaków).

Ziemniaki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 50-60 minut (lub wg potrzeby, do miękkości ziemniaków).

Upieczone ziemniaki podajemy jako dodatek do obiadu lub solo, z sosem czosnkowym.

Aby przygotować sos czosnkowy należy połączyć majonez, śmietanę, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.