Sałata lodowa z fetą i winogronami
Często pytacie o szybkie, nieskomplikowane propozycje na sałatki. Najlepiej takie składające się z 3-4 składników. A co powiecie na połączenie sałaty lodowej ze słoną fetą i słodkimi winogronami?
Ta propozycja sprawdzi się jako surówka obiadowa, czy opcja na kolację lub do lunch boxa.
A jeżeli interesują Cię inne propozycje na szybkie, kilkuskładnikowe sałatki, może spodoba Ci się też przepis na:
- szybką sałatkę z ogórka, fety i ziaren słonecznika
- sałatkę z tortellini, z rukolą i suszonymi pomidorami
- makaronową sałatkę z kurczakiem, kukurydza i ananasem
- pomidorową sałatkę z fetą i sosem czosnkowym
- sałata lodowa
- 200-250 g różowych lub granatowych winogron (najlepiej bezpestkowych)
- 100 g sera feta
- garść orzechów włoskich/laskowych
- zioła prowansalskie
Sos:
- 2 łyżki majonezu kieleckiego
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- cukier
- sól, biały pieprz
Sałatę lodową dzielimy na mniejsze części. Dodajemy przekrojone na pół winogrona oraz pokrojoną w kostkę fetę.
Składniki na sos łączymy. Polewamy przygotowane składniki sałatki tuż przed podaniem. Posypujemy posiekanymi grubo orzechami. Oprószamy ziołami prowansalskimi (polecam te z młynka). Ja dodatkowo skropiłam składniki kremem balsamicznym z figami i daktylami.