Sałatka z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami

Bardzo smaczna i szybka do przygotowania sałatka, która wymaga moim zdaniem wykorzystania jak najlepszych jakościowo składników.

Nie przygotuję jej, jeśli nie mam do dyspozycji moich ulubionych suszonych pomidorów, albo odpowiedniego rodzaju tortellini. Wiem, że wykorzystanie tych składników, sprawi, że sałatka będzie mi smakowała.

Tortellini przede wszystkim wybieram to drobne i to z lodówek. Jakoś nie lubimy się z suchym tortellini, więc to lodówkowe to must have. Sam smak nie ma w tym wypadku aż takiego znaczenia, ale jeśli mam wybór, to w tym przypadku wybieram mięsne. No i zawsze drobne.

Druga sprawa – suszone pomidory. Jest to produkt na tyle intensywny, mocny i charakterystyczny, a w dodatku do sałatki wykorzystujemy znaczną jego ilość, że warto sięgnąć po takie, które szczerze lubimy i nam smakują. Ja przetestowałam już kilka różnych firm i wiem, że nie każde suszone pomidory są dla mnie. Niektóre są po prostu tak intensywne, że zaburzają mi smak pozostałych produktów. Nie będę Wam tutaj narzucać swoich smaków, po prostu radzę Wam, byście może nie kupowali pierwszych lepszych, bo w tym wypadku różnica pomiędzy firmami może być kolosalna, tylko poszukajcie tych, które lubicie i wykorzystujecie na co dzień.

  • 250 g drobnego tortellini (u mnie mięsne)
  • 60 g rukoli
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • dwie garście słonecznika
  • 50 g gorgonzoli

Sos:

  • 1 lekko kopiata łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 lekko kopiata łyżka musztardy
  • 1 lekko kopiata łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Tortellini gotujemy wg czasu zamieszczonego na opakowaniu (u mnie 1-2 minuty). Odcedzamy.

Rukolę myjemy, osuszamy.

Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Gorgonzolę kroimy w kostkę.

Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.

Składniki sosu umieszczamy w garnuszku. Dokładnie mieszamy do połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy sos, mieszamy.