Czekoladowy torcik z rabarbarem

Mam nadzieję, że w pełni korzystacie z sezonu na rabarbar. To warzywo idealnie sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach. Moim faworytem jeśli chodzi o ciasta z rabarbarem zdecydowanie jest ciasto maślankowe z rabarbarem oraz to na bazie ricotty. Oba są bardzo proste do przygotowania, a chociaż są bez masy, są bardzo wilgotne i pyszne.

Jeśli jednak miałabym wskazać fajne ciasto z rabarbarowym musem, z pewnością byłoby to właśnie to z poniższego przepisu. To taki niewielkich rozmiarów torcik, przygotowany na kakaowym biszkopcie. Dalej mamy dwie warstwy musu rabarbarowo-truskawkowego, w tym jedna z dodatkiem czekolady. Inspirację na to bardzo fajne, lekkie i orzeźwiające ciasto znalazłam na blogu KuchniaMniam.

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 lekko kopiasta łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g truskawek
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 1 szkl. wody
  • 150 g czekolady mlecznej

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem aż do potrojenia objętości (przez około 7-10 minut. Jako, że są to tylko dwa jajka dobrze miksować w niezbyt dużym naczyniu). Wlewamy olej. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) tortownicę o średnicy 20 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut (lub do suchego patyczka). Studzimy.


Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Truskawki kroimy na pół. Umieszczamy w garnku wraz z cukrem oraz wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż do miękkości. Miksujemy blenderem na mus. Do gorącego musu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Olewamy 3/4 szklanki, pozostałą masę schładzamy.

Tężejący mus rabarbarowo-truskawkowy wylewamy na biszkopt w formie. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Odłożony wcześniej mus umieszczamy w miseczce, którą stawiamy nad garnkiem z gorącą wodą (poza palnikiem; woda ma być zagrzana, powinna parować, ale nie może się gotować). Do miski dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Po około 2 minutach dokładnie mieszamy. Czekoladowo-owocowy mus przelewamy na schłodzony mus owocowy. Ponownie odstawiamy do stężenia.

Inspiracja


Polecam również przepis na
Panna Cotta