Sałatka z tortellini, kurczakiem i brokułem 2

Sałatka z tortellini, kurczakiem i brokułem w wersji z curry tak bardzo mi smakuje, że postanowiłam bazując na tych samych składnikach, zrobić ponownie taką sałatkę, ale w nieco innym wydaniu. Czy mi się udało? Myślę, że zadowolone brzuszki i podniebienia świadczą o tym, że jak najbardziej.

Tym razem nie potrzebowałam tak dużej porcji, zmniejszyłam więc nieco ilość mięsa, jajek i brokułu, wykorzystałam też inny smak tortellini, a zamiast curry, do sosu majonezowego dodałam łyżkę miodowej musztardy. Kurczaka oprószyłam przyprawą do shoarmy, którą uwielbiamy. Niewielkie zmiany, a wyszła ta sama, a jednak ciut inna sałatka. Wyszło przepysznie!

Sałatkę polecam Wam na wszelkie domowe uroczystości, jak i bez okazji.

  • 250 g tortellini (u mnie świeże, z ricottą i szpinakiem)
  • 1 duża pierś z kurczaka + ulubione przyprawy, u mnie do shoarmy
  • 1 brokuł
  • 3 jajka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • kawałek sera sałatkowego (dałam około 1/3 op. sera sałatkowego Eridanous z Lidla; ale może być też feta lub favita)

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka miodowej musztardy
  • sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je, kroimy w kostkę.

Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Kroimy na mniejsze kawałki.

Tortellini gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ser sałatkowy kroimy w kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Podajemy po schłodzeniu.