Sałatka z tortellini, kurczakiem i brokułem

Migawki z przygotowania tej sałatki pokazałam w relacji na Instagramie i dosłownie zasypaliście mnie pytaniami i prośbami o przepis. Było to bardzo miłe, dziękuję 🙂

Sałatka okazała się rewelacyjna w smaku, więc z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem. Zróbcie ją sobie koniecznie, bo jest fantastyczna. Składa się z tortellini, brokuła, kurczaka, jajek, fety i kukurydzy. No pycha! Nawet mojemu synkowi, który sałatki jada dosyć sporadycznie, bardzo smakowała.

Taką sałatkę z powodzeniem możesz przygotować na domową uroczystość. Myślę, że każdy kto jej spróbuje, będzie zadowolony i zje ją ze smakiem.

  • 2 małe brokuły (około 500-600 g)
  • 400 g polędwiczek z kurczaka (może być też filet)
  • 250 g tortellini np z szynką (polecam drobne, świeże)
  • 4 jajka
  • 165 g kukurydzy z puszki
  • 160 g fety
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • curry (u mnie młynek Kotanyi)
  • mielona papryka słodka
  • sól, pieprz
  • olej

Brokuły dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy.

Tortellini gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.

Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, curry i mieloną papryką. Skrapiamy 1-2 łyżkami oleju, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso. Smażymy na rozgrzanej patelni.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Fetę kroimy w kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry.

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, mieszamy.


Sałatka przed zmieszaniem:

I po zmieszaniu z majonezem: