Naleśniki z kurczakiem, serem i brokułem

Pyszna i sycąca propozycja na naleśniki w wersji wytrawnej.

Same naleśniki przygotowałam na mieszance mąki pszennej i gryczanej, a w środku znalazł się pyszny farsz z brokułem, kurczakiem i serem. Naleśników wyszło mi 8 sztuk, więc z przyjemnością zajadaliśmy się nimi przez 2 dni z rzędu. Polecam serdecznie.

Naleśniki:

  • 140 g mąki gryczanej
  • 130 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ok. 1,5 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • tarty ser cheddar
  • ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie mielona papryka słodka i ostra, curry, mielony imbir)
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa

Naleśniki:

W naczyniu umieszczamy obie mąki, jajka, sól, mleko oraz wodę. Mieszamy rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na około 30 minut.

Patelnię do naleśników rozgrzewamy. Smarujemy niewielką ilością oleju. Wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki z obu stron do zarumienienia (powinno wyjść około 8 naleśników).


Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie przez około 4-5 minut. Odcedzamy. Kroimy na mniejsze kawałki.

Kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie to sól, pieprz, curry, szczypta mielonego imbiru, mielona papryka słodka i ostra). Skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy.

Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy zacznie tracić różowy kolor, mieszamy je (obracamy na drugą stronę) i dodajemy posiekaną w piórka cebulę. Smażymy dalej, aż cebula nieco zmięknie.

Następnie dodajemy posiekane brokuły. Smażymy wszystko razem, do miękkości składników.

Pod koniec dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Smażymy do odparowania ewentualnych soków. Lekko studzimy.


Na każdym naleśniku rozprowadzamy porcję farszu. Posypujemy małą garścią tartego sera cheddar. Zwijamy jak na krokiety.

Gotowe naleśniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie podgrzewamy krótko (około 10-15 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.