Sałatka z tortellini i kurczakiem

Sałatka z tortellini i kurczakiem poleca się… na obiad, kolację, drugie śniadanie czy jako sałatka na imprezowy stół.

Tortellini możecie kupić świeże lub suche, o dowolnym, ulubionym smaku.

  • 2 op. tortellini (u mnie 2 różne, i z mięsem i ze szpinakiem)
  • około 400 g piersi kurczaka
  • 1 zielony ogórek tzw wąż
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • zielona część cebulki dymki
  • 4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • przyprawa do gyrosa
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Tortellini gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.

Oczyszczone mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa oraz szczyptą soli i pieprzu. Polewamy 1 łyżką oleju, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości (1-2 łyżki) oleju.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Ogórka kroimy wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Następnie każdą połówkę kroimy raz jeszcze na pół, a następnie na mniejsze kawałki (w kostkę).

Zieloną część dymki drobno siekamy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Wszystkie składniki łączymy w dużej misce. Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami do smaku. Dodajemy do sałatki, mieszamy.


Polecam również przepis na
Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym