Bajaderka z wiśniami

Przepis na ciasto bez pieczenia inspirowany tym z bloga lekcje w kuchni. Muszę powiedzieć, że moi bliscy bardzo je chwalili. Do tego stopnia, że musiałam ich odganiać od lodówki 😉

Ciasto składa się z 4 warstw. Dwie najniższe, są nieco cięższe, dwie kolejne lżejsze. Dzięki temu połączeniu otrzymujemy taki miks letnich i zimowych smaków.

Na spodzie znalazło się ciasto bajaderkowe, dalej krem z mascarpone i nutellą, dalej wiśnie w galaretce oraz masa przygotowana z jogurtu greckiego, waniliowego skyru oraz puddingu proteinowego. Wierzch wieńczy starta czekolada. Polecam, jeśli to Twoje smaki.

Spód bajaderkowy:

  • około 400 g ciasta bez masy/biszkoptów/herbatników itp (u mnie 200 g murzynka i 200 g okrągłych biszkoptów)
  • 50 g masła
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 łyżka kakao (w przypadku jasnych ciast, bez dodatku kakao, można zwiększyć ilość kakao do 2 łyżek)
  • 1-2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
  • około 160 g dżemu wiśniowego (najlepiej bez cukru)

Galaretka:

  • 3 op. galaretki wiśniowej
  • około 400 g wiśni (u mnie mrożone)

Krem czekoladowy:

  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
  • 250 g mascarpone

Masa jogurtowa:

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 150 g waniliowego skyru
  • 200 g proteinowego puddingu waniliowego
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

W rondelku umieszczamy mleko, masło oraz kakao, podgrzewamy, aż do połączenia.

Ciasto + ciastka miksujemy partiami w rozdrabniaczu na piach. Przesypujemy do dużej miski. Dodajemy rozpuszczone, lekko przestudzone masło z mlekiem i kakao, krem czekoladowy oraz dżem. Mieszamy do połączenia (jeśli uznasz, że masa jest zbyt „mokra” dodaj więcej zmiksowanych ciastek, a jeśli nie chce się dobrze połączyć, wlej odrobinę więcej mleka).

Tortownicę (24 cm) wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, dajemy przygotowaną masę bajaderkową, dokładnie dociskamy.


Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Odstawiamy.


Miękkie masło ucieramy na puch. Pod koniec dodajemy krem czekoladowy oraz mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Krem wykładamy na przygotowany spód bajaderkowy, wyrównujemy.


Do nieco przestudzonej galaretki wrzucamy mrożone wiśnie, mieszamy. Galaretka powinna dosyć szybko tężeć, więc zanim stężeje zbyt mocno wykładamy ją na czekoladowy krem. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Żelatynę zalewamy 6-7 łyżkami zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

W dużym garnku lub misie miksera umieszczamy jogurt, skyr oraz pudding, mieszamy rózgą lub krótko miksujemy.

Żelatynę rozpuszczamy na malutkim ogniu, a gdy się rozpuści dodajemy do niej 1-2 łyżki masy jogurtowej, mieszamy. Gdy ładnie się połączy, mieszamy ją z resztą masy (jeśli po dodaniu jogurtu żelatyna zbije się w grudki, należy ponownie ją podgrzać i dopiero taką gładką dodać do masy jogurtowej).

Masę jogurtową wykładamy na wierzch ciasta. Dowolnie dekorujemy.

Odstawiamy do lodówki.