Sałatka makaronowa z pieczarkami i czarną fasolą

Sałatka makaronowa z pieczarkami i czarną fasolą to propozycja, która bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie swoim smakiem. Sałatkę zrobiłam na kolację i na drugi dzień zabrałam sobie trochę do pracy. Smakowała świetnie i tuż po przygotowaniu i po nocy spędzonej w lodówce.

Sałatki makaronowe uwielbiam polewać sobie już na talerzu ketchupem. Tym razem zrobiłam sałatkę, którą już na wstępnie wymieszałam z pikantnym ketchupem. Do tego odrobina oliwy, by makaron nie posklejał się ze sobą oraz dodatki w postaci papryki, czarnej fasoli z puszki i podsmażonych pieczarek. Prosto, a pysznie, czyli tak, jak lubię najbardziej.

Jedyne czego mi tutaj zabrakło, to czegoś zielonego do posypania sałatki (natki lub dymki).

  • 200 g drobnego makaronu
  • 250 g pieczarek
  • około 140 g czarnej fasoli z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula (dałam czerwoną)
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na półplasterki.

W rondelku rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła lub oliwy, wrzucamy cebulę, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do lekkiego zarumienienia i odparowania wszystkich płynów. Pod koniec oprószamy szczyptą soli.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Przekładamy do miski i skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy, mieszamy.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę.

Fasolę osączamy na sicie, przelewamy zimną wodą.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Polewamy ketchupem. Oprószamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

By sałatka ładniej się prezentowała można posypać ją posiekaną natką lub dymką.