Pizza Parigina

Przepis na Pizzę Parigiana wypatrzyłam u Magdy z bloga lagrandepiccolacuoca.com

Jak tylko ją zobaczyłam, nie mogłam przestać o niej myśleć. Połączenie ciasta chlebowego z ciastem francuskim???? Byłam bardzo ciekawa jak też może to smakować.

Ciekawość nie dała za wygraną i wreszcie zdecydowałam – muszę ją zrobić! Moi domownicy baaaardzo chwalili, natomiast ja, miłośniczka pizzy na cienkim cieście, chyba nie do końca byłam usatysfakcjonowana. Być może wyobrażałam sobie coś bardziej spektakularnego?

Za to pomlaskiwania rodzinki sprawiły, że nie żałowałam tej swojej ciekawości 😉

Jeśli lubisz pizze na grubym cieście, spróbuj.

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 g letniej wody
  • 2-3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • kilka łyżek gotowego sosu do pizzy lub mieszanka koncentratu i ketchupu z przyprawami
  • 150 g szynki prosciutto cotto
  • 100 g dowolnej, ulubionej szynki
  • 150-200 g sera cheddar w plastrach
  • 50 g rolady ustrzyckiej w plastrach
  • 1 op. ciasta francuskiego xxl
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, cukier oraz suche drożdże. Obok, z dala od drożdży, wsypujemy sól. Całość zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec dodajemy olej i dalej wyrabiamy.

Gotowe ciasto umieszczamy w lekko naoliwionej misce, przykrywamy wierzch ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.


Blaszkę o wymiarach 30×40 cm wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie pryskamy go oliwą w spreju. Dajemy wyrośnięte ciasto i rozciągamy go palcami, by pokryło całe dno blaszki. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, na około 20-30 minut.

Po tym czasie ciasto smarujemy 2-3 łyżkami pomidorowego sosu, pozostawiając brzegi ciasta puste (jeśli nie masz gotowego sosu do pizzy, wykorzystaj około 1/2 puszki krojonych pomidorów. Podsmaż najpierw na niewielkiej ilości oliwy posiekany na cienkie plasterki czosnek, a następnie dorzuć pomidory i duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dopraw odrobiną cukru, oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Inną, szybszą opcją jest wymieszanie koncentratu z ketchupem i przyprawami).

Na sos wykładamy szynkę oraz ser.

Na pizzę dajemy płat ciasta francuskiego, delikatnie dociskamy brzegi ciasta w taki sposób, aby skleiły się z ciastem drożdżowym. Wierzch nakłuwamy widelcem, smarujemy rozmąconym z mlekiem jajem.

Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach, a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy dalej, aż do ładnego zarumienienia się ciasta francuskiego (około 30-35 minut).