Ciasto Monte

Muszę przyznać, że jak na to, że ciasto sprawia wrażenie złożonego, było całkiem szybkie do przygotowania. Względnie szybkie:)

Wyszło nie za słodkie, orzechowe, smaczne.

Najbardziej smakowało mi takie mocno schłodzone. Kiedy postało troszkę dłużej w temperaturze pokojowej robiło się zbyt „miękkie”.

Ciasto bardzo ładnie wygląda. Na pewno może stać się ozdobą świątecznego czy imprezowego stołu.

Biszkopt orzechowy:

  • 6 białek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 50 g mąki pszennej

Masa:

  • 6 żółtek
  • 3 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 50 g cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 350 g masła
  • ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie wlewamy olej i krótko miksujemy. Dodajemy mąkę zmieszaną z orzechami, łączymy delikatnie mieszając szpatułką.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Studzimy.


Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami oraz proszkiem budyniowym.

Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Masę budyniową dzielimy na dwie części – do jednej z nich dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Studzimy.


Miękkie masło dzielimy na połowę (po 175 g). Osobno ucieramy na puch z przestudzonym budyniem.

Masę jasną wykładamy na biszkopt, wyrównujemy. Następnie rozprowadzamy masę czekoladową. Wierzch posypujemy mielonymi orzechami laskowymi.

Źródło


Polecam również przepis na roladę czekoladowo-serową