Sałatka z makaronu ryżowego z ananasem i kurczakiem

Sałatka, która choć niepozorna z wyglądu i ilości składników, okazała się niezwykle smaczna.

I zabawna sprawa – mąż na jej widok zapytał czy to sałatka z selera konserwowego i po tym pytaniu miałam wrażenie, że faktycznie jem seler 😉 Ah, ta siła sugestii 😉

  • 200 g makaronu ryżowego – nitki
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 puszka ananasa
  • dymka
  • przyprawa do gyrosa
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa i skrapiamy niewielką ilością oleju. Mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Studzimy.

Ananasa osączamy z zalewy, osuszamy. Kroimy w kostkę.

Zieloną część dymki drobno siekamy.

Makaron kruszymy na mniejsze części. Przygotowujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu (u mnie było to moczenie w gorącej, nieosolonej wodzie przez około 3 minuty). Odcedzamy.

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.


Polecam również zbiór przepisów na ciasta świąteczne