Makaron z cukinią, mięsem mielonym i czosnkiem niedźwiedzim

Jakie to danie było ładne, zanim nie postanowiłam zostawić go pod przykryciem. W efekcie tego cukinia straciła swój żywy, zielony kolor i zepsuła cały efekt wizualny 🙁

Sama jestem sobie winna, bo zbyt wcześnie zrobiłam całe danie, miałam jeszcze coś innego do zrobienia i zanim zabrałam się za zdjęcia, postanowiłam potrzymać danie w cieple, pod przykryciem właśnie.

Pocieszające jest to, że danie na smaku nie straciło. No może cukinia zmiękła odrobinę za mocno – ja lubię taką lekko al dente – ale i tak wszyscy zjedliśmy całość ze smakiem.

  • 500 g makaronu np świderki
  • 500 g mielonego mięsa np. łopatki
  • 1 duża cebula
  • 2 małe cukinie
  • 1 puszka polpy pomidorowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szkl. śmietanki 30% – opcjonalnie
  • garść liści czosnku niedźwiedziego
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • odrobina tartego parmezanu

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Cebulę drobno siekamy. Cukinię kroimy na półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dokładamy mięso mielone i smażymy dalej. Kiedy mięso straci różowy kolor podlewamy je 2-3 łyżkami wody. Dodajemy pomidory z puszki. Po chwili dokładamy koncentrat pomidorowy oraz opcjonalnie słodką śmietankę. Mieszamy. Dodajemy cukinię i smażymy dalej, aż cukinia nieco zmięknie (ja lubię jak pozostaje lekko chrupiąca). Doprawiamy do smaku mieloną papryką, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na sam koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki czosnek niedźwiedzi.

Ugotowany makaron podajemy z sosem, posypany tartym parmezanem.


Polecam również zbiór przepisów na ciasta świąteczne