Makaron z mieloną wołowiną

Makaron z mięsem mielonym to kolejna propozycja na obiad. Ja wykorzystałam mięso wołowe, ale można dać każde inne (wieprzowe, drobiowe czy wołowo-wieprzowe).

Przyznam, że wołowinę jemy w domu bardzo rzadko i w sumie nie jestem jakąś jej wielką fanką. Z tego też powodu myślę, że za drugim razem zrobię to danie z wykorzystaniem innego mięsa 😉

Na 3-4 porcje:

  • ok. 250 g makaronu penne
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml bulionu
  • 400-500 g passaty pomidorowej
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%
  • garść. tartego sera cheddar
  • granulowany czosnek
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • dymka/natka
  • oliwa do smażenia

Makaron gotujemy na al dente wg wskazówek na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili dodajemy też mięso mielone. Oprószamy przyprawami. Smażymy do czasu, aż mięso straci różowy kolor. Następnie mięso oprószamy 1 łyżką mąki pszennej i jeszcze chwilę smażymy, często mieszając. Wlewamy bulion oraz passatę i gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 20 minut. Pod koniec wlewamy śmietankę oraz dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy. Zdejmujemy z palnika. Całość posypujemy tartym serem oraz posiekaną zieleniną.